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Prudential Retirement 
P.O. Box 2975, H18B, 280 Trumbull St. 
Hartford, CT 06103 

September 4, 2007 

Cost Accounting Standards Board 
Office of Federal Procurement Policy 
725 17th Street, NW 
Room 9013 
Washington, DC  20503 
ATTN: Laura Auletta 

RE: CAS-2007-02S 

Prudential Retirement is pleased to have this opportunity to provide comments regarding the Staff 
Discussion Paper – Harmonization of Cost Accounting Standards 412 and 413 with the Pension 
Protection Act of 2006.  Prudential Retirement provides complete and customized retirement 
solutions for companies, including delivering actuarial consulting services.   

Question 1. Should the Board apply any revisions to all cost-based contracts and other Federal 
awards that are subject to full CAS coverage, or only to ``eligible government contractors'' as 
defined in Section 106? 

The Board should apply any revisions to all contractors, not only to ``eligible government 
contractors''.  Applying different requirements to contractors based on size would be 
unnecessarily complex. 

Question 2. Does the current CAS 412 and 413 substantially meet the Congressional intent of the 
PPA to protect retirement security, to strengthen funding and ensure PBGC solvency? 

No. As required under Section 106(d) of the Pension Protection Act (PPA), the CAS 412 and 
413 requirements should be revised to harmonize reimbursable pension costs with the 
minimum required contributions.   

Question 3. Should CAS harmonization be focused only on the relationship of the PPA minimum 
required contribution and the contract cost determined in accordance with CAS 412 and 413? 

Yes. The harmonization should focus on the relationship of the minimum required 
contribution and the CAS cost since this is the intent of Section 106(d) of the PPA.   

(a) Do the measurement and assignment provisions of the current CAS 412 and 413 result in a 
contractor incurring a penalty under ERISA in order to receive full reimbursement of CAS 
computed pension costs under Government contracts? 

Contractors would not incur a “penalty under ERISA”.  However, contractors could incur 
cash flow problems since the PPA minimum required contribution could significantly differ 
from the current CAS cost.   

(b) To what extent, if any, should the Board revise CAS 412 and 413 to harmonize with the 
contribution range defined by the minimum required contribution and the tax-deductible maximum 
contribution? 

The current requirement that the CAS cost must neither be less than zero nor exceed the sum 
of the maximum tax-deductible contribution plus prepayment credit should be retained.  Note 
that the PPA has significantly increased the maximum tax-deductible contribution, so the 
CAS cost would rarely be affected by the upper limitation.    
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(c) To what extent, if any, should ERISA credit balances (carryover and prefunding balances) be 
considered in revising CAS 412 and 413? 

ERISA credit balances should not be considered in revising CAS 412 and 413.  ERISA credit 
balances reflect the cumulative funding in excess of the minimum required contribution. 
They do not reflect the historical difference between the minimum required contribution and 
the CAS cost.   

CAS prepayment credits and their general application under CAS 412 and 413 should be 
retained. 

(d) To what extent, if any, should revisions to CAS be based on the measurement and assignment 
methods of the PPA? 

The CAS revisions should reflect the general measurement and assignment methods of the 
PPA. This is necessary in order to harmonize the CAS cost with the PPA minimum required 
contribution. 

(i) To what extent, if any, should the Board revise the CAS based on rules established to 
implement tax policy? 

The primary focus of the revisions should not be to implement tax policy.

 (ii) To what extent, if any, should the Board consider concerns with the solvency of either the 
pension plan, or the PBGC? 

The solvency of the pension plan or the PBGC should not be the primary concern of the 
Board. Rather, the Board’s primary focus should be harmonizing the CAS cost with the PPA 
minimum required contribution.   

Question 4. (a) Accounting Basis. For Government contract costing purposes, should the Board (i) 

Retain the current ``going concern'' basis for the measurement and assignment of the contract cost 

for the period, or (ii) revise CAS 412 and 413 to measure and assign the period  

cost on the liquidation or settlement cost basis of accounting? 


The Board should retain the current “going concern” basis for measuring and assigning costs 
based on the PPA funding rules. This basis should be consistent with the methods outlined by 
the PPA provisions, including the use of the unit credit funding method for liability 
measurement and a 7-year amortization of unfunded liability. 

Note that we believe the PPA funding rules are, in fact, “going concern” rules.  

(b) Actuarial Assumptions. For contract cost measurement, should the Board (i) Continue to 
utilize the current CAS requirements which incorporate the contractor's long-term best estimates of 
anticipated experience under the plan, or (ii) revise the CAS to include the PPA minimum required 
contribution criteria, which include interest rates based on current corporate bond yields, no 
recognition of future period salary growth, and use of a mortality table determined by the Secretary 
of the Treasury? 

The CAS should be revised to include the PPA minimum required contribution criteria, as 
this is consistent with the harmonization objectives. 
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(c) Specific Assumptions. Please comment on the following specific assumptions: 
(i) Interest Rate: (1) For measuring the pension obligation, what basis for setting interest rate 

assumptions would best achieve uniformity and/or the matching of costs to benefits earned over the 
working career of plan participants? (2) To what extent, if any, should the interest rate assumption 
reflect the contractor's investment policy and the investment mix of the pension fund? 

The interest rate basis for CAS cost calculations should be similar to the basis used for PPA 
purposes. 

(ii) Salary Increases: For measuring the pension obligation, should the CAS exclude, permit or 
require recognition of future period salary increases? 

Consistent with the PPA, CAS should only recognize salary increases when measuring the 
target normal cost for the current measurement year. 

(iii) Mortality: For measuring the pension obligation, should the CAS exclude, permit, or require 
use of a (1) Standardized mortality table, (2) company-specific mortality table, or (3) mortality 
table that reflects plan-specific or segment-specific experience? 

CAS should follow the PPA requirements for selecting a mortality assumption. 

(d) Period Assignment (Amortization). For contract cost measurement, should the Board (i) 
Retain the current amortization provisions allowing amortization over 10 to 30 years (15 years for 
experience gains and losses), (ii) expand the range to 7 to 30 years for all sources including 
experience gains and losses, (iii) adopt a fixed 7 year period consistent with the PPA minimum 
required contribution computation, or (iv) adopt some other amortization provision? 

As mentioned previously, the Board should adopt a 7-year amortization to be consistent with 
the PPA. 

(e) Asset Valuation. (i) For contract cost measurement, should the Board restrict the corridor of 
acceptable actuarial asset values to the range specified in the PPA (90% to 110% of the market 
value)? 

The PPA asset corridor should also be used for CAS asset values.

 (ii) For contract cost measurement, should the Board adopt the PPA's two year averaging period 
for asset smoothing? 

Yes, the Board should adopt the PPA asset smoothing methodology for CAS purposes. 

Question 5. To what extent, if any, should the Board revise the CAS to include special funding 
rules for ``at risk'' plans? 

The Board should revise the CAS rules to incorporate the “at-risk” funding requirements as 
outlined by PPA.  In the spirit of harmonization, plans deemed “at-risk” by PPA should also 
be considered “at-risk” by CAS. 

Question 6. (a) To what extent, if any, should the measurement and assignment provisions of CAS 
412 and 413 be revised to address contractor cash flow issues? 
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The most direct way to mitigate contractor cash flow issues is to mirror most of the PPA 
requirements when revising CAS 412 and 413.  This harmonization of PPA and CAS 
provisions is detailed throughout our response.   

(b) To what extent, if any, do the current prepayment provisions mitigate contractor cash flow 
concerns? 

The current prepayment provisions do not effectively mitigate contractor cash flow concerns 
since large prepayment credits can accumulate for many years in the future.   

(c) To what extent, if any, should the prepayment credit provision be revised to address the issue 
of potential negative cash flow? 

The prepayment credit provisions do not need to be revised, except to reflect the actual return 
on plan assets as described in our response to question 9(a). 

Question 7. (a)(i) To what extent, if any, would adoption of some or all of the PPA provisions 
impact the volatility of cost projections? 

Adopting the PPA provisions, in general, would increase year by year volatility in assigned 
CAS cost. There are two primary reasons for the increase in volatility: 

1) Investment (gains)/losses are likely to be smoothed over a shorter period of time 
(24 month maximum) 

2) Discount Rates will vary year by year (with limited smoothing) 

Therefore, the actual assigned CAS cost in any year is more likely to be different than the 
forecasted cost. 

(ii) Are there ways to mitigate this impact? Please explain. 

These “actual vs. forecasted” cost differences could be tracked and possibly applied to future 
costs. If the differences were largely offsetting from one year to the next, no adjustments may 
need to be made. However, if the differences compounded for a few years, some mechanism 
for applying the difference (positive or negative) could kick in. 

(b) To what extent, if any, should the CAS assignable cost limitation be revised as part of the 
efforts to harmonize the CAS with the PPA? 

Assuming the CAS rules incorporate the PPA funding target and target normal cost, then no 
changes should need to be made to the assignable cost limitation. 

(c) To what extent, if any, should the CAS be revised to address negative pension costs in the 
context of cost volatility? 

The concept of negative pension costs should be avoided.  Note that the PPA does not allow 
for negative costs.  

Question 8. (a) To what extent, if any, would adoption of some or all of the PPA provisions affect 
the measurement of a segment closing adjustment in accordance with CAS 413.50(c)(12)? 
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The segment closing adjustment should be determined using the PPA funding target, using 
the PPA assumptions and methods.  This would help to harmonize the CAS requirements 
with the PPA. If there is a pension plan termination, the segment closing adjustment should 
reflect the amount necessary to settle the obligation (the cost of purchasing annuities or 
providing lump sums). 

(b) To what extent, if any, should the CAS 413 criteria for a curtailment of benefits be modified 
to address the PPA mandatory cessation of benefit accruals for an ``at risk'' plan? 

The PPA mandatory cessation of benefit accruals for “at risk” should not result in a 
curtailment since this mandatory cessation is typically temporary.   

Question 9. (a) Prepayment Credits. Should prepayment credits be adjusted based on the CAS 
valuation rate or the PPA requirement to use the pension fund's actual ``return on plan assets'' for 
the period? 

Actual return on plan assets should be used, as this is consistent with PPA. 

(b) Contributions Made After End of Plan Year. Should the interest adjustment for contributions 
made after the end of the plan year be computed as if the deposit was made on the last day of the 
plan year or on the actual deposit as now required by the PPA? 

Consistent with PPA, the actual deposit date should be used for interest adjustment. 

(c) Collectively Bargained Benefits. (i) To what extent, if any, should the CAS be revised to 
address the PPA provision that allows the recognition of established patterns of collectively 
bargained benefits? 

Again, this PPA provision should be applied to the CAS rules. 

(ii) Are there criteria that should be considered in determining what constitutes an established 
pattern of such changes? 

The CAS rules should apply the same criteria as the PPA provisions. 

Question 10. The Board would be very interested in obtaining the results of any studies or surveys 
that examine the pension cost determined in accordance with the CAS and the PPA minimum 
required contributions and maximum tax-deductible contribution. 

We agree that further studies and models are necessary once the Board determines what 
changes will be considered. 

Question 11. In light of the changes to the PPA, should the Board consider including specific 
requirements in CAS 412 and 413 regarding the records required to support the contractor's 
proposed and/or claimed pension cost? 

In our opinion, the harmonization of CAS 412 and 413 does not call for revisions to current 
audit requirements for proposed/claimed pension cost. 
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Prudential Retirement appreciates this opportunity to comment on the Staff Discussion Paper.  We 
would be pleased to discuss any questions that you may have regarding our comments.    

Sincerely, 

Jeffrey K. Martin, F.S.A., E.A. Michael J. Grenier, A.S.A., E.A. 
Vice President & Consulting Actuary Vice President & Consulting Actuary 
Prudential Retirement Prudential Retirement 
Phone: (860) 534-2435 Phone: (860) 534-2695 
Email:  jeffrey.martin@prudential.com Email:  michael.grenier@prudential.com 
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